Bugün güloannemutfakta çok eski ve Malatya nın önemli yöresel yemeklerindendir. Halk arasında dövmeye gendime denir. Bu harika pilavı nohutlu,etli,tavuklu yada sade yapılabildiği gibi bir çok şekilde pişmesine rağmen, nedense mutfaklarımızda çok sık pişmeyen bir lezzet. Oysaki sağlık bakımından çok yararlı ve faydalı bir yemeğimizdir.
MALZEMELER
1 kase (200 gr.) dövme (aşurelik buğday)
1/2 kase haşlanmış nohut
100-150 gr. tereyağı
1 adet küçük soğan
3 kase et veya tavuk suyu
Karabiber
tUZ
YAPILIŞI
Pilavı pişirmeden 3-4 saat önce dövmeyi unu gidinceye kadar soğuk su ile iyice yıkayın. Sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile ıslayın. 3 kase et suyunu ( 2 ölçü et suyu 1 ölçü su koyabilirsiniz) pilavı pişireceğiniz tencereye aktarın.koyun, kaynasın. dövmeyi tekrar yıkayıp tencereye aktarın.Tuzunu isteğinize göre ayarlayın. Kısık ateşte dövmeler açılıncaya kadar pişirin Pişmeye yakın haşlanmış nohutu ekleyip döğmelerle pişirmeye devam edin..Bir tavada tereyağını iyice kızdırın; pilavın üzerine dökün. tencerenin kapağını kapatın. Pilavı 15 dk. dinlendirin. Servis tabağına alın. Üzerine karabiber serpin ve servis yapın. Pilav için iri taneli dövme (aşurelik buğday) seçerseniz pilavınız tane tane olur.
AFİYET OLSUN
No comments:
Post a Comment